Strategian jalkauttamisen haasteet – näin onnistut – Guidin

Kirjoittanut Johanna Pystynen | 2.5.2025 6:41:48

Uusi strategia tarkoittaa aina myös muutosta, sillä organisaatio tavoittelee tilaa, jota ei vielä olemassa. Strategian jalkauttaminen on siten aina myös muutoksen johtamista: tavoitteena on auttaa ihmisiä tekemään asioita uudella tavalla kohti yhteistä tavoitetta. Mitkä ovat tämän prosessin yleisimmät haasteet, ja miten varmistaa, että muutos onnistuu? 

Yleisimmät haasteet strategian jalkauttamisessa

1. Strategia jää liian abstraktiksi

Strategiapuhe jää helposti liian ylätasolle, jolloin tavoitteiden yhteyttä omaan arkeen voi olla vaikea hahmottaa. Koska organisaation eri ryhmillä on yleensä erilainen tausta ja historia, myös strategiaa tulkitaan usein erilaisista lähtökohdista käsin. Siksi onkin tärkeä huomioida strategiaviestinnässä eri ryhmien tarpeet ja sanoittaa asioita tarkoituksenmukaisesti. 

✅ Varmista, että ihmiset ymmärtävät, miksi muutos tehdään.

✅ Tunnista muutokseen eri tavalla suhtautuvat ryhmät ja kohdista viestintä erilaisiin tarpeisiin sopivaksi.

 

2. Johto viestii yksipuolisesti ja osallistaminen puuttuu

Johto on usein työstänyt uutta strategiaa jo pitkään. Heille asiat ovat selkeitä ja he ovat motivoituneita ja luottavaisia suunnitelmiinsa. Muu organisaatio saattaa puolestaan olla täysin eri vaiheessa: heille moni asia voi olla vielä epäselvä ja muutos herättää huolia ja spekulaatioita. Jos johto viestii vain omasta tunnetilastaan käsin, saattaa strategiaviestintä jäädä liian etäiseksi ja muutos ajautua väärille raiteille. 

✅ Tunnista, millainen maaperä muutokselle organisaation eri osissa on.

✅ Luo kanava, jonka kautta ihmisten on mahdollista tuoda reaaliajassa näkyväksi omat tuntemuksensa rakentavan vuoropuhelun pohjaksi.

 

 

3. Osaamisen johtamista ei kytketä strategian jalkauttamiseen

Strategian toteutuminen vaatii usein muutosta toimintatavoissa ja tämä puolestaan edellyttää uusien taitojen omaksumista. Osaamisen johtaminen on siten strategian johtamisen ytimessä. Nämä kaksi asiaa saattavat kuitenkin kulkea organisaation kehitystyössä erillään, jolloin niiden synergiaa ei saada hyödynnettyä. 

✅ Hyödynnä osaamisen kehittämistä systemaattisesti strategiatyön osana.

✅ Auta ihmisiä ymmärtämään yhteys omien työtapojen muutoksen ja strategian välillä.

 

4. Strategiatyössä ei huomioida ihmisten tunnekokemusta

Uusi strategia voi herättää paitsi innostusta, myös epävarmuutta ja huolia. Onko työpaikkani uhattuna? Etenemmekö oikeaan suuntaan? Riittääkö osaamiseni? Ihmiset voivat vastustaa muutosta, jolloin organisaatioissa puhutaan usein muutosvastarinnasta, vaikka kyse on lopulta luonnollisista tunnereaktioista muuttuvassa tilanteessa.

✅ Mahdollista erilaisten tunteiden näkyväksi tekeminen. 

✅ Auta tiimejä keskustelemaan vaikeistakin asioista ja tunteista rakentavasti ja ajoissa.

 

5. Näkymättömiä esteitä ei tunnisteta

Kun asioita muutetaan isosti, kuten strategiauudistuksissa tapahtuu, tarkoittaa se väkisinkin hetkellistä epätasapainoa organisaation nykyisiin toimintamalleihin. Vanhat rakenteet ja toimintamallit saattavat pinnan alla edelleen hidastaa uudella tavalla toimimista. Ihmiset saattavat turhautua törmätessään näihin esteisiin, mikä voi luoda lisää vastustusta muutokselle. Nämä esteet olisi ajoissa tunnistettava ja purettava, jotta organisaatio vapautuu toimimaan optimaalisesti. 

✅ Tunnista suurimmat esteet, jotka estävät strategian toteutumisen arjessa.

✅ Auta tiimejä ennakoimaan ja purkamaan mahdollisia muutosta hidastavia toimintamalleja ja käytäntöjä arjessaan.

 

 

Miten onnistua strategian käytäntöön viemisessä?

 Strategian jalkauttamiseen liittyvät suunnitelmat ovat usein selkeitä liiketoiminnan ja rakenteiden tasolla, mutta strategian vieminen käytäntöön usein epäonnistuu. Miksi? Koska inhimillisellä tasolla kyseessä on muutos, joka herättää erilaisia tunteita: innostusta ja toivoa, mutta myös huolia, pelkoja ja spekulaatioita tulevasta.

Jotta muutos voi onnistua, on nämä ihmisten erilaiset kokemukset ja tunteet otettava huomioon reaaliajassa ja huomioitava ne strategiaviestinnässä. On myös varmistettava, että erilaiset esteet uuden toimintatavan tieltä tunnistetaan ajoissa ja poistetaan. Näin arjen tasolla pystytään toimimaan uuden strategian mukaisesti.  

 

Näin Guidin tukee strategian jalkauttamista

Strategian jalkauttaminen saadaan vietyä läpi sujuvammin ja tehokkaammin, kun inhimilliset tekijät otetaan systemaattisesti huomioon. Tämä vaatii oikeanlaisia työkaluja. Guidin ei ole pelkästään kysely – se on tutkittuihin muutosteorioihin perustuva kevyt ja helposti käyttöön otettava ratkaisu, jonka avulla voit:

  • Tunnistaa inhimilliset esteet ja jännitteet varhaisessa vaiheessa

  • Seurata muutoskokemuksen etenemistä reaaliajassa

  • Tukea esihenkilöitä ja tiimejä käytännön muutoksissa

  • Varmentaa, että uusi strategia juurtuu organisaation arkeen

Joustava hinnoittelu ja ilmainen kokeilumahdollisuus tekevät Guidinista oivallisen työkalun kaikille, jotka haluavat varmistaa onnistuneen strategian jalkauttamisen.


Valmiina ottamaan seuraavan askeleen?

🌟 Kokeile Guidinia maksutta 14 päivän ajan
Saat käyttöösi täyden version ilman sitoumuksia ja näet, miten se tukee muutosta juuri teillä. 
👉 Aloita maksuton kokeilu

💬 Varaa maksuton muutoskonsultaatio
Keskustellaan, miten voitte viedä yritysjärjestelyn maaliin – myös inhimillisesti.
👉 Varaa aika kalenterista