Aikaisemmat kokemuksemme ja uskomuksemme teknologiasta vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme uusiin järjestelmiin. Esimerkiksi muistot epäonnistuneista järjestelmäuudistuksista voivat nousta pintaan ja herättää pelkoa, tai oma arvomaailma voi olla ristiriidassa oman työn digitalisoitumisen kanssa.
✅ Tunnista ihmisten erilaiset ajatukset uusien järjestelmien suhteen.
✅ Ymmärrä ja huomioi erilaiset kokemukset viestinnässä ja tuen tarjoamisessa.
Uudet järjestelmät voivat herättää huolta oman osaamisen riittämättömyydestä. Miten minuun suhtaudutaan, jos en opi käyttämään uutta teknologiaa? Pystynkö enää tuottamaan samalla tavalla lisäarvoa vai menetänkö statukseni, jos en hallitse uusia työkaluja? Pintaan saattaa nousta myös pelkoja oman työn korvautumisesta teknologialla.
✅ Tunnista ihmisten huolet oman osaamisen riittämättömyydestä.
✅ Tunnista osa-alueet, joissa ihmiset kaipaavat tukea.
Monilla aloilla teknologia muuttaa työn luonnetta. Esimerkiksi monen asiantuntijan tehtävät automatisoituvat ja kehittyvät konsultatiivisemmaksi, ja osa joutuu opettelemaan myynnillisiä taitoja. Muutokset voivat horjuttaa työn merkityksellisyyden kokemusta.
✅ Ymmärrä muutoksen vaikutusta eri henkilöstöryhmien työidenteettiin.
✅ Tue identiteettimuutosta tunnetasolla.
Järjestelmäprojektit saatetaan kokea lisätyönä, joka kuormittaa arkea perustyön päälle. Kiireen tunne saattaa syntyä jo pelkästään muutoksen tuomasta hetkellisestä epävarmuudesta. Pitkän aikavälin hyötyjä, kuten keventynyttä työkuormaa, voi olla vaikea nähdä, kun työmäärä kasvaa lyhyellä aikavälillä.
✅ Varmista, että kaikki ymmärtävät uuden järjestelmän hyödyt.
✅ Tunnista kuormituksen tunne ja auta purkamaan sitä.
Kun työtehtävät digitalisoituvat, voi herätä huoli oman työtehtävän jatkuvuudesta. Työntekijät eivät aina näe teknologiahankkeen strategisia yhteyksiä tai organisaation pidemmän aikavälin kilpailukykyyn liittyviä tavoitteita samalla tavalla kuin johto, mikä saattaa aiheuttaa spekulaatioita hankkeen tarkoitusperistä.
✅ Viesti selkeästi ja tarkoituksenmukaisesti, jotta työntekijät ymmärtävät hankkeen yhteyden organisaation strategisiin tavoitteisiin.
✅ Selvitä huolet ajoissa, jotta ne eivät synnytä oireita pinnan alla.
Järjestelmähankkeet koskettavat organisaation jokaisen työntekijän arkea. Guidin ei ole vain tavallinen kyselytyökalu – se on kevyt ja helppokäyttöinen muutosjohtamisen ratkaisu, joka pohjautuu tutkittuihin muutosteorioihin. Se tuo selkeyttä, dataa ja välineet avoimeen vuoropuheluun.
Guidinin avulla voit:
tunnistaa muutosvastarinnan varhaisessa vaiheessa
seurata työntekijöiden kokemuksia ja asenteita reaaliajassa
tukea esihenkilöitä ja tiimejä koko muutoksen ajan
varmistaa, että uusi järjestelmä juurtuu osaksi organisaation arkea
Guidin sopii niin pienille tiimeille kuin koko organisaatioille. Palvelu on joustavasti hinnoiteltu, eikä sen käyttö vaadi pitkää sitoutumista. Voit käyttää sitä juuri siinä laajuudessa ja niin kauan kuin tarvitset.
🌟 Kokeile Guidinia maksutta 14 päivän ajan
Saat käyttöösi täyden version ilman sitoumuksia ja näet, miten se tukee muutosta juuri teillä.
👉 Aloita maksuton kokeilu
💬 Varaa maksuton muutoskonsultaatio
Keskustellaan, miten voitte viedä järjestelmähankkeen maaliin – myös inhimillisesti.
👉 Varaa aika kalenterista