Osaamisen kehittämisen haasteet – näin onnistut – Guidin

Kirjoittanut Johanna Pystynen | 2.5.2025 7:24:04

Tekoälyn kehittyminen, digitalisaatio ja toimintaympäristön nopeat muutokset ovat tuoneet osaamisen kehittämisen strategisen johtamisen ytimeen. Vaikka osaaminen on organisaatioiden tärkeimpiä kilpailuvaltteja, valtaosassa osaamisen kehittämisen hankkeita ei saavuteta riittävästi hyötyjä investointeihin nähden. Millaisia haasteita osaamisen kehittämisen hankkeissa yleisimmin kohdataan – ja miten varmistetaan, että kehitystyö johtaa toivottuihin tuloksiin?


Yleisimmät haasteet osaamisen kehittämisen hankkeissa

1. Osaamisen kehittämisen yhteyttä strategiaan ei hahmoteta

Osaamisen kehittäminen siiloutuu helposti omaksi projektikseen, jolloin kosketuspintaa arjen työtehtäviin ei juurikaan ole. Tällöin osaamistavoitteet saattavat jäädä liian abstraktille tasolle ja oman osaamisen yhteyttä yrityksen strategiaan voi olla vaikea hahmottaa.

✅ Varmista, että ihmiset ymmärtävät, miten uusi osaaminen hyödyttää yritystä ja tiimiä tulevaisuudessa.

✅ Tee selväksi, miksi osaamisen muutos on tärkeä juuri nyt.

 

2. Ammatillisen identiteetin muutosta ei tueta

Osaamisen kehittäminen ei ole pelkästään uusien taitojen opettelua, vaan liittyy usein tiiviisti työntekijöiden ammatilliseen identiteettiin. Muutokset eri ammattiryhmissä saattavat olla digitalisaation myötä isojakin ja herättää huolia ja pelkoja uuden osaamisen haltuunotosta tai oman työnkuvan tulevaisuudesta. 

✅ Tuo pinnan alla olevat mahdolliset huolet näkyviin ajoissa.

✅ Tue ihmisten resilienssiä ja ammatillisten identiteettien muutosta.

 

3. Strategiset kyvykkyydet eivät ole riittävän konkreettisia

Strategisten kyvykkyyksien määrittely jää helposti liian abstraktille tai yleiselle tasolle. Muutosta on vaikea saada aikaan, jos ihmiset eivät ymmärrä, mitä heidän konkreettisesti omassa työarjessaan pitäisi tehdä eri tavalla ja millaisia taitoja se edellyttää. 

✅ Määrittele, mitä ylätason strategiset tavoitteet tarkoittavat arjen tekemisen tasolla.

✅ Sanoita taidot räätälöidysti eri rooleille ja tehtäville.

 

4. Erilaisia tunteita ei tunnisteta

Osaamisen kehittämisen muutokset voivat herättää erilaisia tunteita. Osa voi olla uuden oppimisesta innoissaan, osa taas kokee epävarmuutta, huolia tai jopa pelkoa. Osaamistarpeiden muutokset saattavat haastaa myös henkilöiden arvomaailmaa, kun asioita aletaan tehdä eri tavalla kuin ennen. 

✅ Tunnista erilaiset tunteet, joita osaamisen muutokseen liittyy ja tarjoa tarkoituksenmukaista tukea.  

✅ Tunnista osaamisen muutokseen positiivisesti suhtautuvat ryhmät, joiden kanssa pilotoida uusia toimintatapoja.

 

5. Strategista osaamista ei johdeta systemaattisesti

Kun osaamista lähdetään muuttamaan, tulee vastaan väkisinkin erilaisia esteitä: esimerkiksi organisaation käytännöt tai fyysinen työympäristö estävät toimimasta juuri opitulla uudella tavalla. Sen sijaan, että osaamisen kehittämisessä edetään alussa laaditun koulutuskalenterin mukaan, olisikin tärkeämpää tunnistaa reaaliajassa osaamisen kehittymisen tiellä olevia esteitä ja poistaa niitä. 

✅ Hyödynnä dataa osaamisen johtamisessa.

✅ Tunnista ja poista esteet uudella tavalla toimimisen tieltä.

 

 

Miten onnistua henkilöstön osaamisen kehittämisessä?

 Strategian toteutuminen edellyttää usein uutta tapaa toimia. Tämä taas tarkoittaa uusien taitojen ja toimintatapojen haltuunottamista. Osaamisen kehittäminen ei kuitenkaan ole vain oppimista, vaan usein myös identiteettikysymys: mitä muutos tarkoittaa omalle roolille, ammatilliselle itsetunnolle tai työyhteisön arvoille?

Siksi osaamisen kehittämisen johtaminen on samalla myös muutoksen johtamista. Onnistuminen vaatii systemaattisia työkaluja, jotka tukevat sekä tavoitteiden saavuttamista että työntekijöiden kokemusta prosessin aikana. Kun kehittämistyö kytkeytyy aidosti strategiaan ja huomioi inhimillisen näkökulman, mahdollisuus todelliseen muutokseen kasvaa.

Näin Guidin tukee osaamisen johtamista

Guidin ei ole vain kysely – se on käytännönläheinen ja tutkittuun teoriaan pohjautuva työkalu, joka tuo inhimillisen näkökulman strategiseen kehitystyöhön ja varmistaa, että osaaminen muuttuu myös käytännön toiminnaksi.

Guidinin avulla voit:

  • Tunnistaa osaamisen kehittämisen esteet ja vahvuudet eri tiimeissä tai rooleissa
  • Tukea työntekijöitä muutoksessa ja vahvistaa ammatillista itsetuntoa
  • Viedä strategian mukaiset osaamistavoitteet konkreettiseksi toiminnaksi
  • Seurata, missä vaiheessa osaamisen muutos kulloinkin on – ja missä kaivataan tukea

Kilpailukykyinen hinnoittelu ja maksuton kokeilumahdollisuus tekevät siitä riskittömän työkalun tukemaan osaamisen kehittämistä kaiken kokoisissa organisaatioissa. Guidin Toolkitin avulla viet strategiaan ja asiakasajatteluun perustuvat osaamisen johtamisen mallit käytäntöön helposti itse.

 

Valmiina ottamaan seuraavan askeleen?

🌟 Kokeile Guidinia maksutta 14 päivän ajan
Saat käyttöösi täyden version ilman sitoumuksia ja näet, miten se tukee muutosta juuri teillä. 
👉 Aloita maksuton kokeilu

💬 Varaa maksuton muutoskonsultaatio
Keskustellaan, miten voitte viedä osaamisen johtamisen maaliin.
👉 Varaa aika kalenterista